Skänk din aktieutdelning skattefritt

Du kan bidra genom att skänka din aktieutdelning från dina privata aktier eller utdelning från fåmansbolag – skattefritt.

En tusenlapp som skulle gett dig 700 kronor efter skatt, blir 1000 starka kronor för organisationen – som är skattebefriad. Din gåva får alltså omedelbart en ökad hjälpkraft med över 40 procent!

Scouterna är en modern ungdomsrörelse som gör unga redo för livet genom äventyr, gemenskap, internationella möten och ett värdebaserat ledarskap – det har vi gjort i mer än hundra år. Tack vare ditt bidrag får barn och unga hjälp och stöd att växa, både i den lilla gruppen som vi kallar patrullen, och som individer.

Så gör du för att skänka din utdelning

Utdelning på börsaktier

För att kunna skänka din utdelning skattefritt till Scouterna, måste du ändra uppgift om mottagare (rättighetshavare) av utdelningen. Skriv ut Gåvoblanketten som du kan ladda hem längst ner på den här sidan under Bifogat, som är förifylld med uppgifter om Älvsjö scoutkår som rättighetshavare och Älvsjö scoutkårs plusgiro. Ge blanketten till din bank eller fondkommissionär och se till att den registreras senast en vecka före det aktuella bolagets bolagsstämma. Om du är kund hos Avanza eller Nordnet kan du enkelt ändra mottagare själv på deras hemsida.

Spara kvittot till deklarationen. Du bör förklara gåvan i deklarationen under ”särskilda upplysningar”. Kvittot eller bekräftelsen på gåvan sparar du till eventuell granskning.

Möjligheten att skänka sin aktieutdelning gäller inte onoterade aktier eller utdelning från fonder. Däremot kan du som äger ett fåmansbolag skänka skattefritt.

Utdelning på fåmansbolag

För dig som äger fåmansbolag och vill ge bort utdelning skattefritt, kontakta din bank eller fondkommissionär. Eventuellt kan även er revisor hjälpa till. Be dem att hjälpa dig att skänka utdelningen.

Det rekommenderas att du upprättar ett gåvobrev med tillhörande dokument, som bevis vid revision.