Eldfåglarna

Äventyrare 12–15 år

Eldfåglarna är den yngsta Äventyraravdelning i Älvsjö Scoutkår, med start år 2021. Dess namn sträcker sig dock betydligt mycket längre bak i historien än så. De är fabeldjur som förekommer i olika versioner de flesta av världens mytologier – från östra Asien runt hela jorden till Amerika. Den mest kända är med all säkerhet fågel Fenix.

Gemensamt för dem är givetvis kopplingen till elden, ett långt liv och deras ständiga återuppståndelse. Men det finns fler andra dygder som tillskrivs dem: visdom, uppriktighet, pålitlighet och ärlighet samt att visa hänsyn är några av dem. Flera av eldfåglarna har också någon form av koppling till solen och den solgud som dyrkades av respektive tro.

Patrullerna på avdelningen har självklart fått sina namn efter olika eldfåglar från olika delar av världen:

• Anqa (persisk mytologi)
  • Bennu (egyptisk mytologi)
  • Ho-ó (japansk mytologi)
  • Raróg (slavisk mytologi)

Rådspatrullen bestående av Patrulledare och vice Patrulledare heter Fenix (grekisk mytologi). Vill du läsa mer om namnen bakom patrullerna kan du göra det här: Eldfåglarna – myterna bakom patrullnamnen

Rop:

Eldfåglar!
Eldens kraft och visdom stor, glöden i oss alla bor
Vi har fjädrar i var färg (ropas av Anqa)
Vacker sång från berg till berg (ropas av Bennu)
Vi är vind och himlens allt (ropas av Ho-ó)
Ägget ruvas niofalt (ropas av Raróg)
Vi ska kämpa och ta i, upp ur askan stiger vi
ELDFÅGLARNA ÄLVSJÖ

Mötestid:

Vi ses på tisdagar och ropar igång mötet kl 18.30. Om inget annat meddelas börjar vi våra möten på gräsplanen vid Bygget (korsningen Herrängsvägen/Långsjövägen)

Klädsel:

På avdelningen bär vi alltid scoutklädsel med skjorta och halsduk, alternativt kårtöja/scouttröja med halsduk. Eftersom mötena som regel startar ute och innehåller allt möjligt skoj är det kläder efter väder som gäller och gärna av oöm modell. Kniv i bältet och mössa på huvudet behövs när vi eldar.

Utfärder:

Både på höst och på vår har vi utfärd över en eller flera helger eller långhelger. Då kan vi antingen gå på hajk, sova i vindskydd och laga mat över öppen eld. Eller så bor vi i stuga och lägger mer tid på att umgås, träna på olika färdigheter, leka och pyssla med hantverk. Utöver detta brukar vi medverka på tävlingar och andra arrangemang som anordnas av kåren eller distriktet. Då får vi möjlighet att träffa jämnåriga scouter från hela Stockholmsområdet.

Sommarläger:

På sommaren åker vi på läger. Vart tredje år har Älvsjö Scoutkår eget kårläger. Då åker vi alla till samma plats och som Äventyrarscout bor man i tält med sin patrull en dryg vecka, man bygger sin egen spis och lagar all sin mat över öppen eld. Det är både krävande och utmanande men framförallt väldigt roligt. Sommarlägret brukar vara höjdpunkten på hela scoutåret! De år då vi inte har gemensamt kårläger bestämmer avdelningen själv om man vill ha ett helt eget men ”vanligt” läger, om man ska åka på något större event eller kanske göra ett äventyr som tex en längre vandring, en paddling eller något annat man suktar efter i friluftsväg. ”Är det inte kul så är det inte scouting.”

Följ oss på @eldfaglarna

Eldfåglarna