Dagobert loga
Bli scout nu

I samarbete med Sensus Studieförbund

 

TACK alla deltagare och kursledare för en fantastisk Dagobert 2021!

 

_______________________________________________________________________________

Om Dagobert 2021
Utbildningsdag för utmanare och ledare!

Här kan du läsa om årets fantastiska utbud av kurspass samt anmäla dig.
Sista anmälningsdag är 1 maj.

Observera att vissa kurspass har ett max antal deltagare där först till kvarn gäller. Vi kommer att skicka ut ett mail till dig om de kurspass du har fått plats på samt tillhörande zoom-länk (om digitalt kurspass).

Har du frågor så maila till:  lovisa.scout@gmail.com

Scrolla ned för att läsa om alla kurspass samt se tidsschema för 8 maj.

**********************************************************************

Anmäl dig här

Vi stämmer av närvaro på passen och söker Sensus-bidrag för aktiviteten.

**********************************************************************

Scoutprogrammet

 

Grundläggande kurs i Scoutprogrammet – ’Målspår & Metoder’

En 2-timmars kurs som ger dig förståelse för och kunskap om scoutings program, vad är det vi ska lära ut till våra scouter, hur är modellen uppbyggd och konkreta exempel blandat med frågor och svar. Kursledare är Emma Berggren, inlånad Scoutkonsulent.

 

Vill du påverka besluten om grenarnas kunskapsmål? Här är passet för dig!

Ett pass på 1 tim under ledning av Signe Wernberg, spårarledare i kåren. Arbetet är delvis påbörjat och med det här passet öppnas nu möjligheten för alla att vara med och ifrågasätta, skapa och besluta om hur Älvsjös kunskapskrav ska se ut för de olika åldersgrupper (grenarna).

 

Scoutings historia och så här fungerar Älvsjö Scoutkår

Ett pass på 1 tim som ger dig en inblick i scoutings historia och vad rörelsen idag står för. Passet ger även en insyn i hur Älvsjö Scoutkår är uppbyggd och fungerar. Kursledare är Karl ’Kalle’ Stavaeus, fd. kårordförande i kåren.

 

Vad är Scouting, Hur skiljer den sig från andra organisationer som tex. Friluftsfrämjandet, och hur du skapar en ’scout hisspitch’

Ett pass på 1 tim. Äntligen en möjlighet att med hjälp av en expert djupdyka i vad som gör scouting så unikt och att få skapa din alldeles egna träffsäkra ’hisspitch’, den som du kommer att använda för att på 1 minut förklara varför scouting är så bra! – Kursledare är Jonas ’Brune’ Brunemalm, ledare i Familjescouting och i Byggetgruppen.

Ledarskap

 

Trygga Möten Fördjupning – Svar på hur vi ska tänka och agera

Alla barn och unga har rätt till en trygg fritid. Scouterna vill att all scoutverksamhet ska vara trygg, säker och fri från övergrepp och kränkningar i alla former. För att nå dit behöver vi hålla frågor om hur vi skapar en trygg verksamhet aktuella. Trygga möten fördjupning ger möjlighet för dig och er grupp att hålla fördjupade samtal och diskussioner kring teman och specifika frågor. Passet hålls som en workshop och pågår i 3 timmar inklusive pauser. Kurspasset hålls av två externa samtalsledare från Scouterna, Kerstin ’Aron’ Aronsson och Fredrik Thunberg.

 

Ledarpeppen – Vad tycker du är utmanade i ditt ledarskap?

Ta med dig en utmaning du har i din roll som scoutledare så coachar vi varandra och hittar lösningar ihop! Tips och tricks och så peppar vi varandra. Kurspasset är 1,5 timma och hålls av Eva Karlfeldt, upptäckarledare i kåren.

 

Trollbäckens scoutkår säkerställer att scoutkompetensen bland ledare inte mattas ur – Så här gör dom!

Trollbäckens scoutkår är otroligt expansiv och nu lika stora som Älvsjö. Trollbäcken har infört en metod som säkrar att scoutkunskapen hos deras ledare inte tynar bort, och att ledarna hittar ny motivation samtidigt med en personlig utveckling. Passet är 1 timma och vår gästtalare är Kristian Thersthol från Trollbäcken.

 

7 framgångsfaktorer för att bygga ett välmående ledarteam

Kursledare är Jonas ’Brune’ Brunemalm (ledare i familjescouting samt i Byggetgruppen) som här beskriver och förtydligar sju faktorer som bidrar till ett starkt och välmående ledarteam. Här finns något för alla att plocka upp och bli inspirerad av. Du får konkreta tips att använda i ditt team. Du väljer själv om du sitter med och lyssnar in eller tar en aktiv roll i dialogen. Passet är 1,5 timme inklusive paus.

 

Praktisk Scouting

 

Nyckel och introduktion för att få låna kårens materiel

Ca 30 min – med kårens materielansvarige Martin Blomquist. Martin håller en instruktion för den som vill kunna få access till förrådet för att låna materiel. Passet hålls i Byggets källare.

 

Surrning – Byggnation till läger

2 tim – Max Engman, äventyrarledare på Snapphanarna, lär ut grundläggande surrningsteknik och ger tips på hur du lär vidare till dina scouter. Dessutom lär du dig att bygga konstruktioner till sommarläger, t.ex. diskställ. Passet hålls utomhus vid Bygget.

 

Knopar är kul! Såhär gör du

1 tim – Mats Wiberg, fd. spårararledare i kåren, lär ut hur du på ett roligt sätt kan lära ut knopar till dina scouter. Det finns även tid att lära sig några knopar som du ännu inte kan! Passet hålls utomhus vid Bygget.

 

Pirater, Tin-tin eller Rymden?

Varför ska man, och hur gör man? Att arbeta med teman och teater på ett scoutmöte eller hajk. Konkreta tips och tricks plus en massa energi och inspiration – allt blir roligare med äventyr! Missa inte chansen att lyssna till ett riktigt proffs på området – Gillis Åkesson från Västertorps scoutkår. Kurspasset är 1,5 tim.

 

Sjung ut!

I det här kurspasset övar vi tillsammans på både gamla och nya låtar. Vi pratar om hur man kan använda sånger och rörelselåtar på ett enkelt sätt i scoutprogrammet. Litet sånghäfte med klassiska låtar ingår. Passet är 1 tim och kursledare är Magnus Lif och Eva Karlfeldt. Passet hålls utomhus vid Bygget.

 

Unik chans att få kunskap om djur och natur runt Bygget

Lisa Lindholm, upptäckarledare i kåren, visar dig djur och växtlighet runt Bygget, naturen som finns så nära men inte alltid är så lätt att ta in. Här får du ny kunskap och även tips på hur du på ett roligt sätt kan överföra den till dina scouter. Ta chansen att komma nära naturen! Kurspasset är 1,5 timma och hålls utomhus vid Bygget.

 

Hjärt-lungräddning (HLR)

Lär dig rädda liv! Lukas Castan, utmanarledare i kåren, är utbildad instruktör och håller en utbildning på ca 2,5 timma.  Förutom klassisk HLR får du även bekanta dig med olika typer av hjärtstartare och hur man ska agera vid ett luftvägsstopp. Du får med dig enkla minnesregler samt aktuell kunskap och fakta baserat på de senaste rekommendationerna. Kurspasset hålls inomhus i Bygget.

 

Snabbkurs i att uppdatera din avdelnings hemsida

Din avdelnings hemsida spelar en mycket viktig roll i att uppnå bra kommunikation med scouterna, scouternas familjer och ledarna. Här kommer chansen att få en kurs i hur du gör för att uppdatera avdelnings hemsida med viktig information om avdelningens verksamhet. Allt från terminsprogram och kontaktinformation till bilder och bankgiro. Kurspasset är 1 timme och hålls av Jonas ’Brune’ Brunemalm, ledare på Familjescouting och i Byggetgruppen.

 

Matlagning över öppen eld

Lisa Lindholm, upptäckarledare i kåren, lär ut hur ledare på ett säkert och roligt sätt kan lära scouterna hur man tillagar godsaker över öppen eld. Här gör vi allt – från förberedelser, säkerhet och teknik till avsmakning och tips & tricks. Passet är 2 timmar och hålls utanför Bygget.

Tidsschema 8 maj

/Slut