Det finns många olika områden inom scouting och på den här sidan finns några få saker som även scouter och vårdnadshavare kan ha nytta av.
Drive
På kårens Drive hittar ledare många bra dokument. Allt från sångböcker, hantverk, recept, chiffer till föreläsning om npf. Leta efter mappen Kunskaps och aktivitetsbanken under Kårgemensamt så kommer du rätt.
Chiffer
Chiffer är en rolig och klurig del av scouting där man använder olika koder för att skicka hemliga meddelanden. Scouterna håller på med chiffer för att träna sitt logiska tänkande och för att det är ett spännande sätt att kommunicera.
Det finns många olika typer av chiffer, och de kan kombineras för att göra det svårare att knäcka meddelandet. De mest återkommande chifferna är Brädgård, SCOUT/scout, Sifferchiffer, Förskjutningschiffer, Teckenchiffer. Om du söker på nätet kommer flera användbara sidor upp. Som ledare hittar du ett bra dokument på kårens drive.
Surrning
Surrning är en viktig scoutfärdighet för att bygga stabila saker med rep och trä. Vanliga typer är trefotssurrning, vinkelsurrning och raksurrning.
TOIS surrningsregler ger en utförlig steg-för-steg-beskrivning om hur korrekta surrningar görs, och används oftast som referens på tävlingar som scouternas dag.
Tävling
TOIS surrningsregler beskriver trefotssurrning, raksurrning (förlängning), vinkelsurrning (tvärslå) och kryssurrning, samt när de ska användas.
Knopar
Knopar kan användas för många praktiska saker. De vanligaste och mest använda knoparna är överhandsknop, råbandsknop, stopp-åtta, skotstek och pålstek. Många av knopar kan du hitta på knoptavlor i scoutlokalen.
Hemsidan Knots 3D innehåller de flesta knopar och användningsområden beskrivs. De har också många tydliga bilder som visar hur de ska slås.
Tävling
Boken “Knop, stek och splits” av Pille Repmakar’n är en legendarisk knopbok som tidigare användes vid bedömning på tävlingar, men idag används “Den kompletta uppslagsboken för knopar & reparbeten” av Jeoffery Budworth.
Karta och kompass
Karta och kompass är grundläggande verktyg för oss scouter när vi är ute i naturen. Vill du låta scouter i lugn och ro lära sig kan du börja med att ge dem någon av länkarna.
Kompass och karta för yngre scouter
Kompass och karta för äldre scouter
Scouthistoria
Scoutings historia har sina rötter i 1800-talets England, och kom till Sverige i början på 1900- talet. 1942 grundas det vi idag kallar Älvsjö scoutkår, men scoutverksamheten i Älvsjö går så långt tillbaka som till 1910- talet. På länkarna nedan kan du läsa mer om Älvsjö scoutkårs intressanta historia och scoutings historia i Sverige och världen!
Detaljerad scouthistoria för både Sverige och övriga världen