Senast uppdaterad 2020-06-29 – Informationen på sidan uppdateras löpande

 

I sommar åker Älvsjö scoutkårs Äventyrare, S.K.M. på ett eget sommarläger på Björnö i Stockholms skärgård. 

S.K.M. – lägret “Alternativt” på Björnö 

Lägret “Dalacamp” som vi skulle deltagit på har blivit flyttat till 2021 på grund av rådande omvärldsläge. Detta beslut togs av lägerledningen på Kopparbo den 14 maj 2020. 

Äventyrarledarna i Älvsjö Scoutkår har under den senaste tiden planerat för denna händelseutveckling och vi kan nu meddela att vi istället genomför vårt eget läger och då åker till Björnö naturreservat, beläget på Ingarö i Stockholms skärgård.  

Vi arbetar såklart med de anpassningar som krävs för att genomföra arrangemanget säkert, både avseende geografi, gruppstorlekar och andra faktorer. Tex kommer alla att sova max två och två i tälten, vi har rutiner kring resan och extra fokus kommer även att ligga kring handhygien, matlagning och disk. 

Avresa? (nytt)

Vi samlas vid Bygget kl 08:00 Då lastas bussen med packning och materiel och avfärd sker kl 08:30. Alla föräldrar uppmanas till att ENDAST LÄMNA sitt barn, dvs inte stanna kvar på området, då vi vill undvika trängsel och folksamlingar. Vi reser i korrekt scoutdräkt.

Ansvarig ledare för bussfärden är Rebecka från Kråkfåglarna och hon nås på telefonnummer 073-641 43 29.

Hemkomst? (nytt)

Hemresan sker med abonnerad buss från Björnö efter lunch lördag 1/8. Väl framme vid Bygget kommer vi tillsammans att ta hand om tält och annat lägermateriel. Helt klara förväntas vi vara kl 16.00. 

Smittskyddsrutiner (nytt)

 • Deltagare får endast delta om de varit symtomfria i minst 2 dagar innan avresa. 
 • Kontroll av kroppstemperatur kommer genomföras innan avresa, vid avvikelse kan deltagaren komma att bli nekad ombordstigning.
 • 50% av lägerkostnaden återbetalas om man gör en avanmälan inom 2 veckor innan avresedatum till följd av uppvisande av symtom. Lägerkostnad definieras som den faktiska kostnaden för deltagaren, dvs exklusive överskott. Detta meddelas till deltagarens ledarteam. 
 • Endast 1 anhörig får närvara vid avresa/hemkomst och denne skall lämna området skyndsamt.
 • Vid uppvisande av symtom under lägret skall anhörig hämta upp denne inom 24h från att denne meddelats.

När?

Lägret är mellan 25:e juli och 1:a augusti, precis som tidigare. Detta kommer inte ändras då det riskerar att krocka med era andra sommarplaner.

Var?

Ledarna har tagit beslut om ny lägerplats (2020-05-28), vilket är Björnö, beläget på Ingarö i Stockholms skärgård. Platsen ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen, vilka är vana att ta emot scouter på läger. Resan dit tar ca 45 min med buss och det är inte bara är en fin plats med möjlighet till stora läger-ängar, bad och allt det som vi i Älvsjö Scoutkår förknippar med ett Äventyrarläger. Vi bedömer också att platsen klarar de särskilda krav som finns i dagsläget och vi arbetar nu med Tillsynsmännen på plats för att ta fram lösningar och rutiner kring hygien och säkerhet. 

Vi är mycket glada över att kunna presentera Björnö för sommarens läger! . 

Anmälan

De som är anmälda till Dalacamp kommer automatiskt att föras över till anmälan för vårt eget S.K.M. -läger. Eftersom vi nu styr själva över anmälningarna kan sena anmälningar eventuellt kunna att tas in. Detta är dock inte beslutat än, utan hänger samman med direktiv från FHM om gruppstorlekar, osv. För att skaffa oss beslutsunderlag i frågan kring att ta in ev. nya anmälningar ber vi er att inkomma med intresseanmälan per mail snarast möjligt. Kontakta din avdelning och meddela att du önskar följa med om möjlighet finns. Slutgiltigt beslut om detta får vi be att återkomma till.

Avanmälan

Då Dalacamp inte kommer genomföras i år kommer självklart de som vill att kunna avanmäla sig från läger i sommar. Dock kommer det att innebära att man förlorar sin “säkra” plats på vårt egna sommarläger och om man ångrar sig får man göra göra en ny anmälan (som vi inte kan garantera kommer upprättas). Avanmälan görs skriftligen på mail av en vårdnadshavare till aventyrare@alvsjoscout.se

Lägeravgifter för Dalacamp kommer återbetalas i sin helhet om man gör en avanmälan. För att detta skall vara möjligt vill vi ha er avanmälan skriftligen tillhanda senast 2020-06-15. Efter avanmälan betalas pengarna tillbaka inom 1 vecka. Avanmälningar efter detta datum kan resultera i att vissa uppkomna kostnader inte återbetalas.

Kostnad

Avgiften för Dalacamp återbetalas i sin helhet om man gör en avanmälan innan 2020-06-15. Närmare detaljer enligt ovan. OBS man ska INTE avanmäla sig om man vill följa med på vårt eget läger.

Väljer man att följa med på S.K.M.-läger återbetalas ev. mellanskillnad efter att alla kostnader summerats. Sannolikt kommer detta läger visa sig bli billigare än Dalacamp skulle ha varit. Återbetalning kommer ske några veckor efter lägret. 

Telefoner (nytt)

Detta är ett mobilfritt läger, så alla mobiler ska lämnas hemma! Detta är oförändrat från tidigare. 

Vid behov av samtal görs detta via ledarnas mobiltelefoner. En lista över medföljande ledare samt deras telefonnummer återfinns nedan.

Namn Telefonnummer Avdelning
Cecilia Carlstedt 073-920 10 43 Marklöparna
Claes Hybbinette 070-529 79 78 Marklöparna
Robert Pettersson 070-474 20 23 Marklöparna
Rebecka Algotson 073-641 43 29 Kråkfåglarna
Helena Amler 070-225 09 69 Kråkfåglarna
Max Engman 076-782 68 90 Snapphanarna
Erik Bexelius 073-948 86 37 Snapphanarna
Lukas Castan 072-006 60 71 Snapphanarna

 

Utrustningslista (nytt)

Nedan finner ni ett förslag på packlista från oss ledare, denna är inte komplett utan bör ses som ett stöd. Packa efter eget huvud och framförallt packa själv. Det är inte roligt att inte veta var saker ligger i väskan. Fetmarkerade saker är sådant som vi ledare ser som extra viktiga. Ett alternativt förslag på packlista finns här: Utrustningslista. Även denna är att se som ett stöd och inte som en komplett packlista, denna lista tenderar till att överdriva antal av vissa saker.

 • Korrekt scoutdräkt – scoutskjorta med rätt påsydda märken, halsduk, avdelningssölja 
 • Komplett personlig utrustning: 1:a förband, papper & penna, plåster, säkerhetsnål, kniv, sysaker (nål, tråd), tändstickor(i en plastpåse), kompass, ficklampa + extra batterier (pannlampa fungerar utmärkt), armbandsur, vattenflaska
 • Ryggsäck, ca 60 liter  
 • Regnskydd till ryggsäcken 
 • Sovsäck (ska klara ± 0 – det kan vara kallt)  
 • Liggunderlag, – bör vara ett ganska tjockt liggunderlag  
 • Tvådelat regnställ – är ett måste!  
 • Kängor / Stövlar (ej seglarstövlar), Du ska få plats med ett par sockor OBS prova innan du åker!  
 • Gymnastikskor 
 • Sandaler  (ej flip-flops, utan välj sandaler som sitter fast på foten och skyddar bättre)
 • Tjock tröja (ylle el fleece), mössa, sockor, vantar (det kan bli kallt även på sommaren)  
 • Långbyxor & Shorts (friluftsbyxor eller jeans)   
 • Ombyte underkläder, t-shirt och strumpor för 8 dagar  
 • Underställ  
 • Extra scoutskjorta / scouttröja (om du har)  
 • Badkläder – det blir naturligtvis badväder även i år!  
 • Solhatt eller keps, solkräm
 • Bestickpåse: (obs tygpåse, märk allt med vattenfast penna)  2 storkåsor eller djup+ platt plasttallrik,  1 liten kåsa eller en mugg med handtag,  sked, kniv, gaffel, diskhandduk  
 • Toalettsaker: tvål, handduk, kam/borste, tandborste, tandkräm, myggstift, badhandduk  
 • Hajkbricka, arbetshandskar  (om du har)
 • Vattentät packsäck / packpåse

Mobiltelefoner och liknande apparater lämnar vi hemma.

Glöm inte din medicin som du eventuellt tar regelbundet! Meddela ledarna om du har egen medicin med dig! 

 

ALLT SKA VARA ORDENTLIGT MÄRKT MED NAMN!